Kies op maat

Inloggen Menu

Happy workspaces

Organisaties en generaties veranderen razendsnel en stellen daarmee nieuwe eisen aan hun huisvesting en werkplekomgeving. Dit maakt het ontwikkelen van maatwerk werkplekconcepten een van de meest actuele vraagstukken in organisaties. Hoe creëer je een toekomstbestendige werkomgeving die de werkwijze van verschillende medewerkers optimaal ondersteunt? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers op kantoor productief en tevreden kunnen werken?

Want in het kader van het nieuwe werken en hybride werken maken medewerkers, waar mogelijk, zelf de keuze om naar kantoor te komen of thuis te werken. Dit stelt een extra uitdaging aan het ontwerp van kantooromgevingen: hoe creëer je een werkplek waar medewerkers graag naartoe komen? Een kantooromgeving die niet alleen uitnodigt, maar waar medewerkers alles vinden wat ze nodig hebben om effectief en prettig te werken. Het gaat daarbij om meer dan functionaliteit – een aantrekkelijke kantooromgeving kan samenwerking stimuleren, creativiteit bevorderen en bijdragen aan het welzijn van medewerkers.

Met de minor Happy Workspaces duik je in deze uitdaging. Deze minor biedt jou de kans om je te specialiseren in een dynamisch vakgebied, waarin je de nieuwste trends en ontwikkelingen volgt en waar volop vraag naar is op de arbeidsmarkt. Jij leert maatwerk werkplekconcepten te ontwerpen die verder gaan dan sfeerloze ruimtes met systeemplafonds en kil licht. Jouw werkplekconcepten worden inspirerend, comfortabel en vooral afgestemd op de behoeften van de gebruiker.

Waarom kiezen voor Happy Workspaces?

Een goed ontworpen werkomgeving is een investering in het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Hoe gelukkiger en vitaler medewerkers zijn, hoe lager het ziekteverzuim en hoe beter de prestaties van een organisatie. Met jouw expertise maak je het verschil: je helpt organisaties hun doelen te bereiken én creëert plekken waar mensen graag willen werken.

Wat ga je doen?

In deze minor werk je samen met medestudenten in een fictief pop-up adviesbureau. Jullie zijn de adviseurs die voor een specifieke opdrachtgever in het werkveld een maatwerk werkplekconcept ontwikkelen. Hierbij kijk je naar de samenhang tussen ruimte, mensen, processen en technologie. Dit is wat je kunt verwachten:

Huisvesting en Facility Management

  • Ontwikkel een strategisch werkplekconcept.
  • Ontwerp vlekkenplannen en inrichtingsconcepten die passen als een maatkostuum.
  • Creëer (activity-based) werkomgevingen, afgestemd op de behoeften van medewerkers, teams of communities.
  • Focus op comfort. Met behulp van bijvoorbeeld certificeringen als de Well Building standard. Of helemaal van deze tijd: biophilic design.
  • Analyseer de impact van jouw concept door een value case  aan de hand van verschillende scenario’s.

Technologie en Innovatie

  • Pas slimme technologieën toe, zoals Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT).
  • Ontdek hoe sensortechnieken en datagedreven inzichten werkplekken slimmer en efficiënter maken.

Human Resources en Verandermanagement

  • Creëer een vitale community waarin betekenisvolle relaties worden onderhouden en de leefbaarheid als positief wordt ervaren.
  • Onderzoek welke aspecten bijdragen aan vitaliteit en productiviteit van mensen.
  • Ontwikkel omgevingen waarin medewerkers vitaal, betrokken en gelukkig blijven.

Waarom dit iets voor jou is

De minor Happy Workspaces is perfect voor studenten die houden van creativiteit, innovatie en een projectmatige aanpak. Je leert niet alleen praktische vaardigheden, maar ook hoe je strategisch kunt denken en concepten kunt presenteren die echt waarde toevoegen. Jouw kennis is direct toepasbaar en biedt uitstekende kansen op de arbeidsmarkt.

Praktisch

Je werkt aan een écht project en hebt te maken met realistische vraagstukken uit de praktijk. Het programma is intensief en praktijkgericht. Bereid je voor op interessante colleges, interactieve worklabs en samenwerkingen met experts uit het werkveld.

Met deze minor bouw je niet alleen aan toekomstbestendige werkplekken, maar ook aan jouw eigen toekomst. Dus: ben jij klaar om jouw stempel te drukken op de werkomgevingen van morgen?

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor:

  1. Snap je hoe je missie, visie, doelen, cultuur, kernwaarden en imago kunt samenbrengen tot een samenhangend geheel. Je leert hoe deze onderdelen elkaar kunnen versterken om een krachtige organisatie-identiteit te creëren.
  2. Weet je precies wat vlekkenplannen, indelingsprincipes, inrichtingsconcepten en werkplekken zijn. Je begrijpt waar ze voor dienen, wat hun belangrijkste uitgangspunten zijn, en waarom ze essentieel zijn voor een goed functionerende werkomgeving.
  3. Kun je werkomgevingen ontwerpen die perfect aansluiten op de activiteiten en behoeften van medewerkers, teams, communities en organisaties. Je leert hoe je maatwerkoplossingen kunt ontwikkelen die bijdragen aan tevredenheid en productiviteit.
  4. Begrijp je hoe je relaties binnen en tussen communities kunt versterken. Je ontdekt hoe je het volledige potentieel van een community kunt benutten (synergie) en hoe de werkomgeving hieraan bijdraagt. Dit omvat technieken voor community building en het versterken van verbindingen binnen de organisatie.
  5. Heb je inzicht in de balans tussen comfort en discomfort in een werkomgeving. Je leert waarom comfort essentieel is voor welzijn en productiviteit. Denk hierbij aan factoren zoals akoestiek, temperatuur, luchtkwaliteit en verlichting.
  6. Weet je hoe een werkomgeving kunt ontwerpen die een positieve impact heeft op de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Je leert over de invloed van onder andere licht, lucht, geluid en (thermisch) comfort.
  7. Kun je benoemen wat mensen vitaal en productief maakt. Je krijgt inzicht in de kernprincipes die bijdragen aan vitaliteit en ontdekt hoe je deze kunt toepassen in het ontwerp van werkomgevingen.
  8. Leer je hoe je een balans kunt vinden tussen technologie en autonomie. Je leert hoe je embedded systemen slim kunt inzetten, terwijl je medewerkers voldoende keuzevrijheid en controle geeft over hun werkomgeving.
  9. Beheers je het gebruik van slimme sensortechnologieën. Je leert hoe je moderne meetmethoden toepast, met aandacht voor betrouwbaarheid en validiteit, om data-driven beslissingen te nemen.
  10. Kun je een value case ontwikkelen gebaseerd op het waardegedreven gedachtegoed. Dit helpt je om de impact van jouw werkplekconcepten te onderbouwen vanuit verschillende perspectieven en te voorspellen wat de beste keuzes zijn voor jouw opdrachtgever.

Ingangseisen

Doelgroepen: Facility Management, Built Environment, Ergonomie, Business Studies, International Business.

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Literatuur

Literatuur wordt voorafgaand aan de minor opgegeven.

Rooster

Totaal aantal contacturen: 90

Onderwijscontacttijden verspreid over de hele week overdag.

Werkvormen:

In dit programma staat het project centraal en is leidend. Je gaat aan de slag vanuit een fictief adviesbureau om een maatwerk werkomgeving te ontwikkelen voor een specifieke opdrachtgever in het werkveld. Tijdens dit proces werk je intensief samen met medestudenten, tutoren (in de rol van coaches) en experts uit het werkveld in zogenaamde worklabs. Deze worklabs vormen het hart van het programma: bijeenkomsten waarin je niet alleen begeleiding krijgt, maar ook direct tastbare resultaten oplevert voor het project. Om het maximale uit de worklabs te halen, is het essentieel dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Dit betekent dat je vooraf de benodigde literatuur leest en, waar nodig, voorbereidende opdrachten maakt. Het programma vraagt daarom om eigen regie en verantwoordelijkheid, zodat je optimaal kunt bijdragen en profiteren van de worklabs. Je leert dus door te doen – maar ook door goed voorbereid te zijn!

Naast de worklabs krijg je ondersteuning via hoor- en gastcolleges (fysiek of digitaal) en excursies (fysiek). Ook zijn er projectmeetings en voortgangsgesprekken met je tutor en opdrachtgever om je proces scherp te houden. Praktijkleren speelt een belangrijke rol, waarbij je je interprofessionele vaardigheden verder ontwikkelt.

Houd rekening met:

  • Aanwezigheid bij alle lessen en excursies is noodzakelijk.
  • Gelijkwaardige inzet en bijdrage als meewerkend project lid is vereist.

Professioneel vakmanschap wordt beoordeeld aan de hand van een portfolio en een ondersteunende presentatie. Dit biedt jou de kans om te laten zien hoe je jouw professionele en persoonlijke groei hebt gerealiseerd gedurende het traject.

Je kennis en deskundigheid wordt getoetst in een presentatie van jouw eigen visie (onderbouwd met literatuur) op werkplekmanagement, voor nu en voor de toekomst.

Stap met ons mee in deze leerervaring die past in deze tijd en je voorbereidt op de toekomst waarin samenwerking, praktijkgericht werken en tastbare resultaten centraal staan.

Toetsing

Projectresultaten Happy Workspaces, verslaglegging (6 EC, weging 1)

Eindgesprek Happy Workspaces, mondeling (5 EC, weging 1)

Eindgesprek professioneel vakmanschap Happy Workspaces, mondeling (4 EC, weging 1)

Aanvullende informatie

Deze minor vindt voornamelijk plaats op locatie Nieuw Eyckholt 300 in Heerlen en wellicht op nader te bepalen locaties.