TechNOart - De creatie van slimme (kunst)objecten
In de minor techNOart zoeken we naar nieuwe creatie strategieën die vertrekken vanuit de (on)mogelijkheden van relatief nieuwe materialen en digitale technologie. Het is een actieve minor gericht op creatie: hij vertrekt vanuit het adagio ‘Thinking with your hands’.
Hoe ga je als kunstenaar of designer om met de onvermijdelijk exponentieel toenemende impact van technologie op ons bestaan? In zijn boek ‘Technopoly: the Surrender of Culture to Technology’ (1992) reikt Neil Postman een strategie aan tegenover de onvermijdelijke vloedgolf aan nieuwe technologieën (met een nuttigheidsdenken in de slipstream): de strategie van de ‘loving resistance fighter’. De ontwerper/kunstenaar omarmt het vakmanschap achter de nieuwe technologie om die in te zetten in een kritisch werk waarin de rol van die technologie onthuld wordt. Neil Postman mag dan (hoogst onterecht) tussen de plooien van de geschiedenis gevallen zijn als een hopeloos pessimistische zeurpiet, het concept van de ‘loving resistance fighter’ blijft een fascinerende strategie, zeker voor de hedendaagse kunstenaar en designer.
In de minor ga je meteen aan de slag: je ontwerpt en bouwt interactieve (kunst)objecten, aangestuurd met microprocessors (Arduino’s en dergelijke) die je zelf leert programmeren. Je leert metalen sculpturen bouwen en eenvoudige elektronische circuits solderen. Je leert 3D stoffen printen. Daarbij vertrekt de minor vanuit de minimale voorkennis van de beginnende huis, tuin en keuken knutselaar. De minor bouwt die knutselvaardigheden verder uit tot een zelfredzame technologische ambachtelijkheid. Wij bieden daarbij de nodige technologische training en ondersteuning.
Deze minor wil de sturende en stuwende rol van technologie bij de creatie van kunst en design in de praktijk onderzoeken en kritisch bevragen. Dat gebeurt door het gebruik van technologie te stimuleren en zo de randvoorwaarden voor het exploratieve onderzoek te scheppen. Gelijktijdig - soms impliciet, soms expliciet - wordt de invloed van die technologie en het verworven vakmanschap op de kunst- en designcreatie, kritisch tegen het licht gehouden.
In de tweede helft van de minor word je individueel begeleid naar de creatie van een technologisch (kunst)werk. De minor eindigt met een collectieve tentoonstelling van alle creaties.
De minor wordt gedoceerd door docenten en experts verbonden aan het lectoraat Technology Driven Art. De aangeboden expertise domeinen omvatten onder meer materiaalkennis en nieuwe productietechnieken (waaronder 3D printen, water & laser cutting), soft materials, elektronische aansturing (Arduino e.d.), software coding, mediakunst en conceptontwikkeling.
De minor wordt gegeven aan een beperkte groep gemotiveerde studenten (max. 12). Je werkt (zelfstandig en onder begeleiding) in de zeer goed uitgeruste werkplaats van het Maastricht Institute of Arts. Er wordt een pakket aan technologische basismaterialen ter beschikking gesteld, naast een beperkt materiaalbudget.
Leerdoelen
* introductie in enkele technische basisvaardigheden met soft- en hard materials
* introductie tot software coding
* introductie in hedendaagse technologische kunst en intermedialiteit
* je leert door middel van praktisch onderzoek in de materie, nieuwe onverwachte of eigenzinnige toepassingen van bestaande technologie te ontwikkelen
* je leert kritische en/of speelse concepten rond technologische kunst of design uit te werken vanuit de mogelijkheden van de beschikbare technologie
* je leert een eigen project helemaal uit te werken tot een werkend (kunst)object
* je leert je eigen werk te plaatsen binnen het hedendaagse kunst- en/of designlandschap
* je gaat zelfstandig relevante tentoonstellingen en/of festivals en voorstellingen bezoeken
* je ontwikkelt jezelf als ondernemend kunstenaar of designer, tot en met de presentatie in een publiekstentoonstelling
Ingangseisen
Doelgroepen: Kunst en cultuur, Techniek en ICT
❖ Je hebt interesse in de inzet van technologie bij het uitwerken van creaties binnen kunst of design
❖ Je hebt een basis knutselvaardigheid en je wil daarin groeien
❖ Je stelt een motivatie brief op waarin je jezelf voorstelt, je eigen werk illustreert met enkele voorbeelden en je aangeeft waarom je deze minor wil volgen
Literatuur
Er wordt een pakket aan technologische basismaterialen ter beschikking gesteld, naast een beperkt materiaalbudget. Bijkomende materialen vallen ten laste van de student.
Rooster
Werkvormen: Practical education in art and design; Lectures with associated teaching assignments; Project education
Onderwijscontacttijden: vaste contacttijden overdag, 14 uur per week.
De minor bestaat uit één module van 10 weken. De studiebelasting is 15 ECTS en we verwachten dat de student voltijds beschikbaar is.
Toetsing
Presentatie van je werk: 15 EC, minimumcijfer Voldoende
Aanvullende informatie
Meewerkende opleidingen of instanties: Lectoraat Technology Driven Art